Alla inlägg den 24 juni 2007

Av Lena Åkesson - 24 juni 2007 22:50

Tycker det är dags att presentera den yngsta medlemmen i vår familj. Det är en cairnkille på drygt 2 år som heter Cola. Det är vår första terrier så nu vet vi vikten av att vara konsekvent, hålla koll på om det är några hanar som utmanar honom, vad envishet innebär och vad "Världens bästa kompis" betyder. Världens bästa kompis är ett uttryck man får höra hela tiden när det pratas om cairnterrier. Finns även en jättebra bok med samma namn.


Vi försöker aktivera Cola med lite av varje. Förutom dagliga skogspromenader, lätt eftersom vi bor i skogen, blir det lite träning av varierande slag och längd. Allt beroende på dagsform och humör. Förutom vanlig vardagslydnad tränar vi viltspår, sakspår, vanligt godissök med mera. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Min dotter tränar även agility med honom.


Senaste kursen vi gick var en klickerkurs genom Trollhättans brukshundsklubb. (Där vi även gått alla andra kurser). Instruktör på klickerkursen var Ann-Louise Ryrvik. En helt underbar tränare och människa! Klickerkursen var även den den klart roligaste kurs jag gått med Cola. Han älskar det också. Tror han tycker det är lika roligt som agilityn med lillmatte.


För er som inte är så insatta i vad det innebär med klickerträning kan jag lite kort förklara det med att hunden själv listar ut vad som förväntas av den. Man förstärker det önskade beteendet och ignorerar det oönskade. Tillrättavisningar, ordet "nej" eller ryck i koppel exicterar inte. Ska inte göra i alla fall ;o) Mer om klicker kommer helt säkert upp här igen. Nu är det dags att säga hej till kudden.

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards